Μάθετε πώς μπορείτε να φτιάχνετε κλασικές εορταστικές συνταγές ακόμα πιο νόστιμες στον ατμό!
Ψήσιμο κρέατος στο ατμό
Τι κρέατα μπορείτε να ψήσετε στον ατμό; Το ψήσιμο στον ατμό συνιστάται για διάφορα είδη κρέατος, όπως χοιρομέρι, πανσέτα, μοσχαρίσια στηθοπλευρά, μοσχαρίσια ωμοπλάτη κ.λπ. Ο ατμός βοηθά τις ίνες του κρέατος να χαλαρώσουν και να γίνουν μαλακές, χωρίς να διαλυθούν εντελώς. Τα πουλερικά, όπως η γαλοπούλα και το κοτόπουλο, δεν έχουν πολύ λίπος και ο ατμός τα βοηθά να παραμείνουν ζουμερά και να διατηρήσουν την υγρασία τους. Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές και μυστικά για το πώς μπορείτε να ψήσετε κρέας στο σπίτι.
Χοιρομέρι
Για ένα ζουμερό χοιρομέρι, ξεκινήστε βάζοντας το χοιρομέρι απευθείας πάνω στη σχάρα του φούρνου με ένα ταψί ακριβώς από κάτω.
Με την πέτσα προς τα επάνω, ψήστε το χοιρομέρι με το Full Steam στους 100°C μέχρι να φτάσει το κέντρο του στους 70°C. (Ο χρόνος ψησίματος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού, γι' αυτό ο έλεγχος της θερμοκρασίας στο κέντρο του κρέατος είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος.) Όταν φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, περιλούστε το χοιρομέρι με ό,τι σας αρέσει. Προτείνουμε μείγμα μουστάρδας με κρόκους αβγών, και στη συνέχεια πασπάλισμα με τριμμένη φρυγανιά.
Στη συνέχεια, ψήστε στους 175°C σε ξηρό αέρα μέχρι να ξεροψηθεί και να χρυσαφίσει το χοιρομέρι (περίπου 5-10 λεπτά). Ιδανικό πιάτο για να το ετοιμάσετε μία ημέρα πριν.
Γαλοπούλα
Ένας εξαιρετικός τρόπος για να γίνει η γαλοπούλα ζουμερή αλλά και τραγανή είναι πρώτα να μαγειρευτεί στο ατμό με το Full Steam στους 100°C, μαζί με τη γέμιση.
Βάλτε ένα θερμόμετρο μέσα στο κόκκαλο του μπουτιού και ψήστε μέχρι να φτάσει στους 68°C. (Ο χρόνος ψησίματος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας, γι' αυτό ο έλεγχος της θερμοκρασίας στο κέντρο του κρέατος είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος.)
Όταν φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, βγάλτε την από τον φούρνο και αφήστε την πέτσα να κρυώσει.
Μόλις στεγνώσει, πασαλείψτε όλη τη γαλοπούλα με μαλακό βούτυρο και ψήστε τα τελευταία 30 λεπτά στους 200°C σε ξηρό αέρα, για να χρυσαφίσει και να τραγανίσει η πέτσα. Κόψτε και καλή απόλαυση!
Γλασαρισμένα παϊδάκια ή μοσχαρίσια στηθοπλευρά
Ξεκινήστε αλατίζοντας τα παϊδάκια ή τη στηθοπλευρά και αφήστε να μαριναριστεί το κρέας όλη τη νύχτα.
Ψήστε στο Full Steam στους 100°C για τουλάχιστον 3-4 ώρες ανάλογα με το μέγεθος του κρέατος. Τα παϊδάκια είναι έτοιμα όταν το κρέας αρχίζει να πέφτει εύκολα από το κόκκαλο. Η στηθοπλευρά είναι έτοιμη όταν μπορείτε να κόψετε εύκολα το κρέας με ένα μικρό μαχαίρι. Αφήστε το κρέας να κρυώσει. Χωρίστε τα παϊδάκια σε κομμάτια ή αφήστε τη στηθοπλευρά έτσι όπως είναι.
Φτιάξτε ένα γλάσο από 10 ml καστανή ζάχαρη, 30 ml μαύρη μπίρα, 1 κ.σ. μηλόξυδο, 1 κ.σ. μουστάρδα, μια πρέζα αλάτι και αν θέλετε μια πρέζα τσίλι ή τσιπότλε. Ανακατέψτε τη ζάχαρη και το ξίδι σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε να πάρουν μια βράση, προσθέστε την μπίρα και μειώστε τον όγκο του μείγματος μέχρι να γίνει παχύρρευστο (περίπου 10-15 λεπτά).
Γλασάρετε το κρέας και ζεστάνετε στον φούρνο. Μπορείτε να ετοιμάσετε αυτό το πιάτο από την προηγούμενη ημέρα και να το γλασάρετε/ζεστάνετε πριν από το σερβίρισμα.
Συνοδευτικά sous-vide
Το sous-vide είναι η ιδανική μέθοδος μαγειρέματος για τα λαχανικά. Είναι πιο υγιεινός, καθώς καταστρέφονται λιγότερα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αλλά και πιο νόστιμος, καθώς ενισχύεται η φυσική γεύση και πετυχαίνετε καλύτερη υφή. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος, μπορείτε να δώσετε περισσότερη γεύση στα λαχανικά σας.
Ακολουθούν δύο τέλειες προτάσεις συνοδευτικών για να δοκιμάσετε αυτήν την εορταστική περίοδο!
Σελινόριζα με μπερ νουαζέτ, θυμάρι και ξύσμα λεμονιού
Καθαρίστε και κόψτε σε φέτες τη σελινόριζα και βάλτε τη σε σακούλα sous-vide μαζί με μπερ νουαζέτ, κλωνάρια θυμαριού, ξύσμα λεμονιού και μια πρέζα αλάτι
Ψήστε με το Full Steam στους 100°C για περίπου 20-25 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει και σερβίρετε όπως είναι, περάστε από το τηγάνι ή από το γκριλ.
Καρότα με μπαχαρικά και χυμό πορτοκαλιού
Καθαρίστε τα καρότα και βάλτε τα σε μια σακούλα sous vide μαζί με αστεροειδή γλυκάνισο, τσίλι, κανέλα και μια πρέζα αλάτι.
Ψήστε με το Full Steam στους 100°C για περίπου 15-20 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει και σερβίρετε όπως είναι, περάστε από το τηγάνι ή από το γκριλ. Χρησιμοποιήστε τον χυμό ως σάλτσα ή ντρέσινγκ.
Steam μαγειρεύουν όπως οι επαγγελματίες
Αφήστε τους φούρνους SteamPro να ανυψώνουν το μαγείρεμα με ατμό σε επίπεδο pro. Ανακαλύψτε χαρακτηριστικά όπως το Sous-Vide, Συνδεδεμένο μαγείρεμα, το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο του φούρνου σας με το smartphone σας και τον βοηθό μαγειρέματος ατμού Steamify. Οι φούρνοι SteamPro είναι έτοιμοι να κάνουν τις καθημερινές γεύσεις σας.